Fysiotherapie bij klachten door een instabiele schouder

Niet iedereen gaat met schouderklachten direct mee naar de huisarts, waardoor de klachten toe kunnen nemen of zich uit kunnen breiden naar andere gebieden. De schouder kan hierdoor verder beschadigen en stevigheid verliezen. Dit wordt schouderinstabiliteit genoemd.

Instabiliteit van de schouder is een vervelende klacht die het functioneren in het dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. Daarnaast kan het zijn dat u uw sport of hobby hierdoor niet of nauwelijks meer kan beoefenen. Met fysiotherapie kunt u van uw klachten afkomen en voorkomen dat de klachten chronisch van aard worden.

In dit artikel wordt informatie gegeven over wat een instabiele schouder precies is, wat mogelijke oorzaken hiervan kunnen zijn, welke klachten kunnen horen bij een instabiele schouder en hoe de klachten verminderd kunnen worden en wat de rol van een fysiotherapeut hierin kan zijn.

Wat is een instabiele schouder?

Het schoudergewricht bestaat uit drie botten, namelijk het schouderblad, het bovenarmbeen en het sleutelbeen. Het bovenarmbeen zit met de kop in de kom van het schouderblad en deze botten worden bij elkaar gehouden door verschillende ligamenten en het gewrichtskapsel.

Dit kapsel wat om de schouder heen zit zorgt voor stabiliteit van de schouder. Daarnaast zorgen de spieren die om de schouder heen zitten naast het mogelijk maken van verschillende bewegingen, voor actieve stabiliteit.

Bij een instabiele schouder is het kapsel wat om het schoudergewricht heen zit te ruim, waardoor er een te grote beweeglijkheid is in de schouder. Daarnaast kan de kop van het bovenarmbeen te groot zijn en de kom van het schouderblad waar de kop in beweegt, te ondiep.

Hierdoor schiet de kop te makkelijk uit de kom en maakt de schouder instabiel. Dit doet vaak pijn en de schouder ziet er abnormaal uit.

Instabiele Schouder pijn

Wat kunnen mogelijke oorzaken zijn van een instabiele schouder?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor het hebben van een instabiele schouder. Ten eerste kunnen de ligamenten en het kapsel rondom het schoudergewricht beetje bij beetje uitgerekt zijn doordat u veel bewegingen maakt waarbij de arm boven het hoofd komt, zoals bijvoorbeeld bij volleybal of tennis het geval is.

Daarnaast is de kans op een instabiele schouder groter als de schouder ooit eerder uit de kom is geschoten, bijvoorbeeld door een klap of val op de schouder. Als dit niet goed herstelt, kan het zijn dat de schouder vaker uit de kom zal schieten als hier kracht op komt doordat het kapsel is uitgerekt.

Als laatste is er een groep mensen waarbij de schouder van zichzelf hypermobiel is en de kans dat de schouder uit de kom schiet dus groter is dan bij anderen.

Wat kan een fysiotherapeut doen bij een instabiele schouder?

Een fysiotherapeut kan u helpen om het functioneren van het gewricht en de omliggende spieren en weefsels te verbeteren om zo de pijn te verlichten. Ten eerste zal de fysiotherapeut onderzoeken waar het probleem precies vandaan komt.
Verder zal hij verschillende soorten krachtoefeningen met u doen om de spieren om het schoudergewricht heen te versterken, wat de actieve stabiliteit verbetert. Deze spieren en pezen zullen sterker moeten worden om de instabiliteit van het gewricht te compenseren.

Fysiotherapeutische zorg bij een instabiele schouder bij Fysiotherapie Zeeburg

Herkent u bovenstaande klachten en denkt u dat u last heeft van een instabiele schouder? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen onderzoeken waar de klachten precies vandaan komen door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek. Daarna zullen zij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen en uw functioneren te verbeteren.
Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!

Fysiotherapie Zeeburg

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed hoe je van deze klachten af moet komen? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen.

Zo weten we hoe we je het beste kunnen helpen om deze klachten te verminderen en om het functioneren weer te verbeteren. Als er een duidelijk beeld is van jouw klachten zullen we een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×