Fysiotherapie bij een schouderblessure, ook effectief wanneer de oorzaak niet zeker is

Schouderblessures zijn een veelvoorkomend probleem, vooral bij mensen die veel boven hun hoofd werken of veel sporten.

De schouder is een complex gewricht dat bestaat uit verschillende spieren, pezen en ligamenten die samenwerken om bewegingen mogelijk te maken. Hierdoor kunnen er allerlei oorzaken van de blessure zijn. Dit zorgt ervoor dat het niet altijd duidelijk is wat de exacte oorzaak is. Komen de klachten door een peesontsteking of is met name de slijmbeurs aangedaan?

Wij vertellen u in dit artikel hoe we aan de slag gaan met uw klachten, ook wanneer er onduidelijkheid is over de exacte schouderblessure.

Oorzaken van schouderblessures

Schouderblessures kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder overbelasting, acute trauma, degeneratieve veranderingen en een slechte houding. Al deze factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van schouderklachten.

Veel voorkomende schouderblessures zijn:

Rotator cuff scheuren: Deze spieren en pezen zorgen voor stabiliteit en beweging in de schouder. Scheuren kunnen ontstaan door overbelasting of een val.

Bursitis: Ontsteking van de slijmbeurs, een kleine met vloeistof gevulde zak die werkt als een kussen tussen botten en pezen.

Peesontsteking: Irritatie van de aanhechting van spieren aan het bot.

Schouder impingement: Dit gebeurt wanneer de pezen van de rotatorcuff bekneld raken in de schouder, wat pijn en ontsteking veroorzaakt.

Frozen shoulder: Een aandoening waarbij het kapsel rond het schoudergewricht dik en strak wordt, wat leidt tot bewegingsbeperkingen.

Rol van fysiotherapie bij schouderblessures

Fysiotherapie is essentieel voor het herstel van schouderblessures. De behandeling richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit, het versterken van de spieren en het herstellen van de normale functie van de schouder.

Tijdens het eerste bezoek zal de fysiotherapeut een grondige evaluatie uitvoeren om de aard en ernst van de schouderblessure te bepalen. Dit omvat een uitgebreide medische geschiedenis, een lichamelijk onderzoek en mogelijk aanvullende diagnostische tests zoals echografie of MRI. Deze evaluatie helpt bij het opstellen van een effectief behandelplan.

Schouderblessure fysio

Technieken die een fysiotherapeut in kan zetten bij een schouderblessure

De behandeling van schouderblessures door een fysiotherapeut kan verschillende technieken bevatten. Oefentherapie richt zich op het verbeteren van de kracht, flexibiliteit en stabiliteit van de schouder.

Specifieke oefeningen helpen de spieren rondom het schoudergewricht te versterken en de mobiliteit te herstellen. Manuele therapie omvat hands-on technieken zoals mobilisaties en manipulaties om de gewrichtsbeweging te verbeteren en pijn te verminderen.

Dry needling is een techniek waarbij dunne naalden in de spieren worden ingebracht om triggerpoints te behandelen en spierspanning te verminderen.

Ultrageluidtherapie en elektrotherapie kunnen worden gebruikt om ontsteking en pijn te verminderen en het genezingsproces te bevorderen.

Dan is er tot slot houdingscorrectie en ergonomisch advies, om de belasting op de schouder te verminderen en verdere irritatie te voorkomen.

Naast de directe behandeling richt fysiotherapie zich ook op het revalideren en voorkomen van toekomstige schouderblessures. Dit richt zich vooral op het aanleren van correcte bewegingstechnieken en het aanpassen van dagelijkse activiteiten om overbelasting te voorkomen.

Kom naar Fysiotherapie Zeeburg bij schouderklachten

Wij willen u helpen, ook wanneer het nog niet duidelijk is waardoor uw klachten komen. Veel blessures zijn gebaat bij een lichte vorm van belasting. Zo blijft het gewricht soepel, wordt het sterker maar treedt er geen irritatie op.

Wij geven uw behandeling zo vorm, dat deze passend is voor de fase van uw blessure. We sturen dus steeds bij en letten scherp op signalen van uw lichaam. Op deze manier krijgt u de best mogelijke ondersteuning.

We leggen graag nog beter uit wat we voor u kunnen doen. Hiervoor hoeft u ons alleen te bellen of een bericht te sturen, dan helpen we u verder.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×