Fysiotherapie bij artrose in de rug

Hoe kan een fysiotherapeut helpen bij uitstralende rugpijn?

Ervaart u pijnklachten in uw rug bij het opstaan en voelt u zich stijf? Kunt u minder makkelijk bewegingen maken? Er is een mogelijkheid dat u artrose hebt.

Dit is een normaal verouderingsproces van uw lichaam, maar helaas onomkeerbaar. Van de mensen boven de 55 jaar heeft 10% klachten die het gevolg zijn van artrose.

Pijn aan de rug kan erg vervelend zijn en u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten. Bij Fysiotherapie Zeeburg kunnen we u helpen om uw pijnklachten te verminderen.

In dit artikel krijgt u meer informatie over wat artrose is, de oorzaken en de symptomen ervan en leest u hoe onze fysiotherapeuten een oplossing kunnen bieden voor uw klachten.

Waaruit bestaat een gewricht?

De rug bestaat uit kleine gewrichten, de facetgewrichten, en staan als blokjes op elkaar gestapeld. Deze gewrichten zorgen dat de wervels in de wervelkolom ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

De delen van de botten die samen een gewricht vormen, zijn aan het uiteinde bekleed met kraakbeen en gewrichtsvloeistof.

Het kraakbeen is heel glad, zodat de botten soepel over elkaar heen kunnen buigen, draaien of strekken. Dit is ook het geval in uw rugwervels.

Rugpijn Artrose

Wat is artrose?

Bij artrose wordt het kraakbeen tussen de ruggenwervels steeds dunner of verdwijnt het zelfs in sommige gevallen. Het uiteinde tussen de botten is hierdoor niet meer glad, maar onregelmatig. Het gewrichtskraakbeen gaat bij artrose dus in kwaliteit achteruit.

De rugwervels kunnen minder makkelijk bewegen en schuren over elkaar, waardoor de uiteinden van het bot ruwer worden. De zenuwen kunnen hierdoor onder druk komen te staan en dit zorgt voor de pijnklachten.

Elk lichaam dat ouder wordt, gaat op den duur tekenen van artrose van de ruggenwervels vertonen. Artrose is helaas een onomkeerbaar en progressief proces. Het kraakbeen in uw rug zal over het algemeen steeds verder verslechteren.

Wat zijn de oorzaken van artrose in de rug?

De precieze oorzaak van artrose is nog niet bekend. Er zijn wel factoren bekend die het risico op artrose in de rug vergroten. Ouder worden vergroot de kans op het krijgen van artrose.

Daarnaast zijn overgewicht, langdurige over- of onderbelasting van de rug en rugblessures risicofactoren van artrose.

In sommige gevallen wordt artrose in de rug bij jongeren ontdekt, vaak door een slechte houding. Als laatste lijkt erfelijkheid een rol te spelen, aangezien artrose in bepaalde families vaker voorkomt.

Wat zijn de symptomen van artrose?

Artrose vindt vooral plaats in de bewegende delen van de wervelkolom doordat deze gebieden het meest worden belast. Die gebieden zijn de nekwervels en de wervels van de onderrug.

De wervels worden ruwer door de wrijving en hierdoor zullen de nek en de onderrug stijf en pijnlijk aanvoelen.

Op het moment dat de druk op de zenuwen komt te staan, zult u zelfs uitstralende pijnklachten kunnen ervaren.

De klachten zijn het ergst nadat u een tijdje heeft gelegen of gezeten en weer in beweging wil komen. Vooral ’s ochtends kunt u klachten ervaren. Daarnaast kunt u krakende geluiden horen tijdens het bewegen van uw rug.

Lage rugpijn (1)

Hoe kan fysiotherapie helpen bij artrose in de rug?

U kunt pijnklachten ervaren bij artrose in uw rug. Een fysiotherapeut behandelt klachten aan het bewegingsapparaat die mensen belemmeren in hun beweging. Het versterken van bepaalde spiergroepen aan de hand van oefentherapie kan hierbij helpen.

Bewegen is erg belangrijk om klachten te verminderen. De rugwervels hebben beweging nodig om het kraakbeen te smeren en te voeden. Daarnaast geven geoefende rugspieren uw rug stevigheid, waardoor de pijnklachten minder worden.

Hoe ziet een behandeling bij rugartrose eruit?

De fysiotherapeut begint met het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek probeert de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van uw klacht.

Na het intakegesprek wordt er een behandelprogramma op maat gemaakt, waarin het doel van uw behandeling wordt besproken.

De fysiotherapeut gebruikt vaak oefentherapie. De therapie richt zich op kracht, lenigheid, snelheid, uithoudingsvermogen en coördinatie.

Deze eigenschappen zijn belangrijk om te bewegen. De therapie is erop gericht om de zwakke punten van uw lichaam te verbeteren.

Naast fysiotherapie is het van groot belang dat u gedoseerde rust neemt. Artrose is een onomkeerbaar proces, maar door fysiotherapie kunnen uw pijnklachten wel verminderd worden.

Fysiotherapie Zeeburg

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed hoe je van deze klachten af moet komen?

Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en een lichamelijk onderzoek proberen om erachter te komen waar de klachten precies vandaan komen.

Zo weten we hoe we je het beste kunnen helpen om deze klachten te verminderen en om het functioneren weer te verbeteren.

Als er een duidelijk beeld is van jouw klachten zullen we een gepersonaliseerd behandelplan opstellen om je zo snel mogelijk van jouw klachten af te helpen.

Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als je vragen hebt of voor het maken van een afspraak!

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×