Fysiotherapeutische zorg bij Parkinson klachten

Fysiotherapeutische zorg bij Parkinson klachten

In Nederland leven zo’n 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Deze ziekte kent een enorm complex ziektebeeld. De ziekte kan invloed hebben op het hele lichaam en verschilt sterk van patiënt tot patiënt. Het is daarom ontzettend moeilijk om mensen met Parkinson op de juiste manier te behandelen. Naast medicatie en operaties kunnen mensen baat hebben bij fysiotherapie. Op deze pagina leggen wij u graag uit op welke manier fysiotherapie patiënten met de ziekte van Parkinson kan ondersteunen.

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Hoe ontstaat de ziekte van Parkinson?

De ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen. In de hersenen zorgt een bepaald stofje, dopamine, ervoor dat signalen van het ene deel naar het andere deel van de hersenen kunnen worden doorgegeven.

Bij Parkinson worden de cellen die verantwoordelijk zijn voor de productie van dopamine aangetast, waardoor er een tekort aan deze stof ontstaat. Als gevolg hiervan is de geleiding op verschillende plaatsen in de hersenen verstoord en kunnen symptomen ontstaan. Welke symptomen ontstaan is afhankelijk van welk delen in de hersenen worden aangetast.

Wat zijn de gevolgen van de ziekte van Parkinson?

Parkinsonpatiënten kunnen last hebben van veel verschillende lichamelijk klachten. Veel patiënten hebben last van tremor (trillen) en stijve spieren. Deze spierstijfheid komt tot uiting in de spieren die betrokken zijn bij het lopen en in de spieren in het gezicht. Parkinsonpatiënten hebben dan ook vaak last van een stijf looppatroon en een strakke gezichtsuitdrukking.

Naast spierklachten kunnen mensen last hebben van seksuele problemen, een verslechterde stoelgang, moeite met plassen en slaapproblemen. Ook symptomen zoals moeite met nadenken, geheugenproblemen, depressies, angststoornissen en motorische problemen kunnen bij het ziektebeeld van deze patiënten horen.

Het ziekteverloop verschilt sterk per patiënt. Sommige mensen hebben jaren na de diagnose slechts last van enkele klachten, terwijl anderen al binnen een jaar last hebben van meer dan zes verschillende problemen. Wel is duidelijk dat de klachten erger worden naarmate de tijd vordert. Voldoende bewegen en het zo veel mogelijk zelfstandig blijven uitvoeren van dagelijkse activiteiten zijn echter erg belangrijk voor elke patiënt. Hier zou een fysiotherapeut u bij kunnen ondersteunen.

Fysiotherapie voor Parkinsonpatiënten

Een fysiotherapeutische behandeling kan een goede toevoeging zijn aan de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson. Naast het gebruik van medicijnen en het ondergaan van operaties kan een fysiotherapeut u helpen bij het zo lang mogelijk kunnen blijven uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

Door het uitvoeren van bepaalde fysiotherapeutische oefeningen kunt u ervoor zorgen dat u soepeler kunt blijven bewegen en uw conditie onderhouden wordt. Dit heeft niet alleen een positief effect op uw beweegpatroon, maar zorgt er ook voor dat het ontstaan van nieuwe klachten wordt uitgesteld en u niet angstig wordt om te blijven bewegen.

Fases van Parkinson en de bijpassende behandeling

Met name het bovengenoemde over bewegingsangst, is belangrijk in de vroege fase van de ziekte. In het begin van de ziekte zijn de symptomen over het algemeen nog mild en kan fysiotherapie ervoor zorgen dat u vertrouwen blijft houden in zichzelf en zelfstandig uw dagelijkse activiteiten kunt blijven uitvoeren.

In de middenfase, op het moment dat u meer last heeft van symptomen in het dagelijks leven, kan een fysiotherapeut u helpen bij het zelfstandig blijven uitvoeren van activiteiten zoals lopen en opstaan. Ook is het in deze fase belangrijk dat u samen met de therapeut oefent om zo goed mogelijk uw evenwicht te kunnen bewaren. Hierdoor verkleint u het risico op vallen en daarmee ongelukken.

In de laatste fase kan fysiotherapie u onder andere helpen bij het aanhouden van een juiste houding, bijvoorbeeld bij patiënten die langdurig moeten zitten of liggen. Ook kunnen mantelzorgers en familieleden worden begeleid in bijvoorbeeld het aanleren van een goede tiltechniek in het geval een dierbare met Parkinson veel hulp nodig heeft.

Fysiotherapie Zeeburg bij Parkinson klachten

Bij Fysiotherapie Zeeburg vinden wij het belangrijk dat u als Parkinsonpatiënt zo lang mogelijk actief kunt blijven. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u graag om op een verantwoorde manier uw conditie te behouden. Doordat de symptomen van de ziekte van Parkinson zo variëren per persoon, hanteren wij per persoon een uniek behandelplan.

Heeft u nog vragen of wilt u graag uw eerste afspraak inplannen? Neem dan gerust contact met ons op!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×