ons-team

FAQ

Als u voor het eerst naar onze praktijk komt is het goed om te weten wat u te wachten staat.

Veel Gestelde Vragen:

Als u voor het eerst naar onze praktijk komt is het goed om te weten wat u te wachten staat.

Voordat we met een behandeling starten, willen we precies weten wat uw klachten zijn. Daarom beginnen we het traject altijd met een intakegesprek. De therapeut stelt u vragen aan de hand van uw klachten. Hij of zij probeert uit te zoeken waarom de klachten aanhouden. Op basis van deze uitkomsten kan de therapeut een passend behandelplan maken. Een intakegesprek duurt ongeveer een half uur.

Wat moet ik meenemen?

Handdoek
Legitimatiebewijs + Verzekeringspas (alleen tijdens het eerste bezoek)
Eventuele verwijzing van uw huisarts (alleen tijdens het eerste bezoek)

Kan ik zelf mijn therapeut kiezen?

Ja dat kan! Mocht de desbetreffende therapeut geen plek hebben wordt u op een wachtlijst geplaatst of in overleg toch bij een ander therapeut ingepland.

Zijn er kledingvoorschriften?

Fysiotherapie Zeeburg hanteert geen kledingvoorschriften. Draag kleding waar u zich prettig in voelt.

Verwijsbrief? Niet verplicht!

Sinds 2006 heeft u geen verwijsbrief meer nodig om fysiotherapie te krijgen.

Krijg ik de behandeling vergoed?

Fysiotherapie wordt in sommige gevallen gedekt door de basisverzekering als je jonger bent dan 18 jaar of wanneer je een chronische aandoening hebt. Ben je ouder dan 18 jaar dan worden bepaalde behandelingen vergoed vanuit het basispakket, voor andere vergoedingen moet u aanvullend verzekerd zijn.

Met welke klachten kut u bij ons terecht?

U kunt terecht voor een breed scala aan klachten, zoals rug- en nekpijn, schouderklachten, knie- en heupproblemen, sportblessures, revalidatie na een operatie of ongeval, en klachten door overbelasting of chronische aandoeningen.

Heb ik een verwijzing nodig voor fysiotherapie?

Nee, u kunt direct een afspraak maken met een fysiotherapeut zonder verwijzing van de huisarts. Dit wordt ‘Directe Toegang Fysiotherapie’ genoemd. Soms kan een verwijzing wel nodig zijn voor vergoeding via de zorgverzekeraar. Wij zullen u hier dan over informeren.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Het aantal behandelingen hangt af van de aard en ernst van uw klacht. Na een eerste intakegesprek en onderzoek stelt onze fysiotherapeut een behandelplan op waarin het verwachte aantal behandelingen staat. Dit is een richtlijn, omdat de reactie van het lichaam niet altijd te voorspellen is.

Wat gebeurt er tijdens mijn eerste afspraak?

Tijdens uw eerste afspraak voert de fysiotherapeut een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek uit. Samen bespreken jullie je klachten, doelen en maken jullie een behandelplan. In veel gevallen wordt er tijdens deze eerste afspraak ook direct een behandeling gedaan.

Kan fysiotherapie helpen bij chronische pijn?

Ja, fysiotherapie kan helpen bij het beheersen van chronische pijn. Dit gebeurt door middel van oefentherapie, adviezen over houding en beweging en soms manuele technieken.

Doet fysiotherapie pijn?

Fysiotherapie kan soms ongemakkelijk aanvoelen, vooral als er gewerkt wordt aan stijve of pijnlijke spieren en gewrichten. Pijnlijk is een behandeling bijna nooit. De fysiotherapeut houdt rekening met uw pijngrens.

Hoe kan ik me voorbereiden op mijn fysiotherapie afspraak?

Draag comfortabele kleding waarin u gemakkelijk kunt bewegen. Denk ook alvast na over uw klachten: wanneer ze begonnen, wat ze verergert of vermindert. Het is ook handig wanneer u een idee hebt bij uw doel voor de behandeling.

Hoelang duurt een behandeling?

Een standaard fysiotherapie behandeling duurt meestal tussen de 25 en 45 minuten. Dit is afhankelijk van uw specifieke behoeften.

Kan ik fysiotherapie combineren met andere behandelingen?

Ja, fysiotherapie kan vaak gecombineerd worden met andere medische behandelingen, zoals medicijnen of een behandeling door een arts of specialist. Overleg met uw fysiotherapeut en arts voor een geïntegreerde aanpak. Want het is goed als alle zorgverleners op de hoogte zijn van uw behandelingen.

Is fysiotherapie geschikt voor ouderen?

Ja, fysiotherapie kan zelfs heel erg nuttig zijn voor ouderen. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van balans, mobiliteit, kracht en coördinatie. Om zo vallen te voorkomen en de zelfstandigheid te vergroten.

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en oefentherapie?

Er is een overlap tussen beide therapieën, maar er zijn ook verschillen. Fysiotherapie richt zich breder op de behandeling van klachten aan het bewegingsapparaat met verschillende technieken, zoals manuele therapie en massage. Oefentherapie richt zich specifiek op het verbeteren van uw houding en beweging via oefeningen. In veel gevallen worden beide therapieën gecombineerd.

Hoe snel merk ik resultaat van fysiotherapie?

Dit varieert per persoon en de aard van de klacht. Sommige mensen merken al na enkele behandelingen verbetering, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. De fysiotherapeut bespreekt regelmatig de voortgang met u zodat u weet wat u kunt verwachten.

Heeft u een vraag die hier niet tussen staat neem dan gerust contact met één van onze medewerkers óf u kunt het contactformulier invullen dan bellen wij u zo snel mogelijk terug.

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×