Wat zijn de symptomen van een beknelde zenuw in het bekken?
Klachten aan het bekken komen helaas vaak voor. Wereldwijd is de prevalentie bij mannen gemiddeld tussen de 2,0% en 9,7% en bij vrouwen tussen de 2,1% en 26,6%. Vrouwen krijgen vaker last van klachten aan het bekken vergeleken met mannen.
Deze klachten ontstaan dan meestal tijdens of na de zwangerschap of tijdens de overgang. Echter, er zijn ook andere oorzaken mogelijk waardoor vervelende klachten aan het bekken kunnen ontstaan, zoals een beknelde zenuw in het bekken.
Het is belangrijk snel hulp van een fysiotherapeut te zoeken wanneer u hier last van heeft, omdat het uw dagelijks functioneren behoorlijk in de weg kan gaan zitten. In dit artikel wordt meer informatie gegeven over wat het bekken precies is, wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van een beknelde zenuw in het bekken, welke symptomen hierbij horen en hoe een fysiotherapie kan helpen bij klachten door een beknelde zenuw in het bekken.
Wat is het bekken?
Het bekken is de verbinding tussen de wervelkolom en de benen en zorgt voor stabiliteit. Daarnaast beschermt het bekken de organen, zoals de blaas en bij vrouwen de baarmoeder. Het bestaat uit drie botdelen; de linker- en rechterhelft en het heiligbeen, die samen een ring vormen.
Door middel van botten van gewrichtsbanden worden deze botdelen bij elkaar gehouden. De spieren die om het bekken heen zitten zorgen ook voor stabiliteit. Daarnaast zorgen de spieren ervoor dat verschillende bewegingen mogelijk zijn.
Wat zijn mogelijke oorzaken voor een beknelde zenuw in het bekken?
Een beknelde zenuw ontstaat wanneer omliggende weefsels te veel tegen een zenuw aandrukken. Dit kan veroorzaakt worden door een bot, kraakbeen, spieren of pezen. Door een ongeval of trauma kan bot of kraakbeen verschuiven, waardoor het tegen een zenuw aan kan drukken.
Wanneer spieren overbelast zijn, kan het ook zijn dat ze door zwelling tegen een zenuw aan komen te drukken. Ook door bijvoorbeeld een langdurig verkeerde houding kan het zijn dat een zenuw bekneld komt te zitten.
Welke symptomen passen bij een beknelde zenuw in het bekken?
Een van de meest voorkomende symptomen bij een beknelde zenuw in het bekken is een scherpe of brandende pijn in de heup, lies of bil regio. Daarnaast kan je een dof, tintelend gevoel of zelfs gevoelloosheid merken in het been of de bil aan de kant van de beknelde zenuw.
Ook kan het zijn dat je last hebt van bewegingsbeperking aan de kant van de beknelde zenuw of krachtsverlies in de spieren aan deze kant. Wanneer je lang met deze klachten blijft rondlopen, kunnen er andere klachten ontstaan doordat je hiervoor gaat compenseren met andere lichaamsdelen of spieren.
Wat kan een fysiotherapeut doen bij klachten door een beknelde zenuw in het bekken?
Om vast te stellen of uw klachten inderdaad komen door een beknelde zenuw in het bekken, zal de fysiotherapeut u eerst lichamelijk onderzoeken. De fysiotherapeut zal bekijken waar de pijn vandaan komt. Daarnaast kan de beweeglijkheid in het bekken en van het heupgewricht en de spierkracht in de spieren hieromheen getest worden.
Zodra de oorzaak van de klachten bekend is, kan de fysiotherapeut de juiste behandeling kiezen. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit oefeningen die uw stabiliteit, spierkracht en houding kunnen verbeteren, zoals verschillende soorten krachtoefeningen. Daarnaast kan de fysiotherapeut ook rekoefeningen geven om de spierspanning te verminderen als dit de oorzaak van de beknelde zenuw is.
Fysiotherapie bij een beknelde zenuw in het bekken bij Fysiotherapie Zeeburg
Herkent u bovenstaande klachten en komt u maar niet van uw klachten af? Onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Zeeburg zullen door middel van een anamnese en lichamelijk onderzoek proberen te achterhalen waar de klachten precies vandaan komen
Daarna zullen wij een gepersonaliseerd behandelplan opstellen. Tijdens het hersteltraject wordt u begeleid om u zo snel mogelijk van uw klachten af te helpen.
Neem contact op met Fysiotherapie Zeeburg als u vragen heeft of voor het maken van een afspraak!
Meer informatie opvragen?
Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856