Fysiotherapie bij gewrichtsklachten

De gewrichten

Het lichaam bestaat uit vele gewrichten. Een gewricht is simpel gezegd een punt waarop meerdere botten samenkomen. Bekende voorbeelden zijn het schouder- en het kniegewricht, maar bijvoorbeeld ook uw ruggengraat bestaat uit allemaal gewrichtjes. Daarnaast maken ook spieren, banden en kapsels deel uit van de gewrichten. Deze zorgen voor stabiliteit en voorkomen dat de gewrichten uit elkaar vallen. Het kan voorkomen dat u last heeft van uw gewrichten. Het gaat dan om gewrichtsklachten [1].

Meer informatie opvragen?

Stuur ons een mailtje of bel ons op 020-6652856

Gewrichtsklachten

Veel mensen hebben last van gewrichtsklachten. Deze klachten uiten zich vaak in stijfheid en pijn bij het bewegen. Een fysiotherapeut is een expert in houding en beweging en heeft als doel de functie en houding van de gewrichten te verbeteren en zo de beweeglijkheid te herstellen. Omdat het lichaam uit zoveel verschillende gewrichten bestaat, zullen we onderscheid maken tussen verschillende lichaamsdelen.

Hoofd- en nekklachten

Wanneer u stijfheid en pijn in uw nek of hoofd ervaart, kan het zo zijn dat uw nekwervels niet lekker op elkaar staan. Mogelijk staan de nekspieren te strak of zijn ze stijf, waardoor de afzonderlijke wervels op een vervelende manier op elkaar worden gedrukt of van elkaar af worden getrokken. Een fysiotherapeut kan dit verhelpen door middel van specifieke bewegingen of massages. Soms maakt de therapeut in kwestie ook gebruik van manipulaties. Hierbij hoort u een klein knakje waarna u de nek direct weer vrij kan bewegen.

De schouders

De schouder is een complex gewricht waar het schouderblad, het sleutelbeen en de bovenarm bij komen kijken. Daarnaast zijn ook veel spieren in de schouder betrokken zoals de grotere arm-, borst-, en rugspieren, maar ook de kleinere rotator cuff spieren die dieper in het gewricht liggen. Deze zijn verantwoordelijk voor de stabilisatie van de schouderkop in de schouderkom. 

Pijn in de schouder kan leiden tot stijfheid, moeizaam bewegen en uitstralende pijn naar uw arm. Een fysiotherapeut kan de schouder losmaken aan de hand van massages en helpen de kapselspieren te versterken met behulp van de juiste oefeningen. Zo wordt het hele gewricht sterker, de houding beter en zullen de klachten minder snel of helemaal niet meer terugkeren.

De onderrug

Een stijve en pijnlijke onderrug is heel vervelend, u merkt het wanneer u beweegt, loopt, zit of ligt. Geen enkele houding lijkt comfortabel en de pijn kan uitstralen naar de benen. Een fysiotherapeut kan u hier van afhelpen. Dit kan door het losmaken van de spieren en het terugvinden van een gezonde houding.

Doordat de fysiotherapeut u helpt met het vinden van de juiste houding, zult u uw eigen lichaam beter leren kennen. Hierdoor kunt u in het dagelijks leven uw onderrug ook in de gaten houden en wordt uw rug sterker en stabieler.

De heupen

Pijn in de heupen gaat vaak samen met pijn in de onderrug of pijn in de knieën. Dit komt meestal door het hebben van een slechte houding. Dit sluipt er vaak langzaam in, waardoor mensen zich er pas bewust van zijn op het moment dat er pijn bij komt kijken. De fysiotherapeut kan samen met u oefeningen doen om de juiste houding eigen te maken. Dit kan aan het begin wat zwaar voelen, omdat u waarschijnlijk andere zal spieren gebruiken dan u normaal gesproken deed, maar met de juiste oefeningen en begeleiding went dat gelukkig snel. 

De knieën

Knieklachten worden veel teruggezien en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo ontstaan de klachten vaak tijdens een groeispurt, ook wel groeipijn genoemd. Dit zie je vaak terug in kinderen tussen de twaalf en achttien jaar. De botten groeien dan een periode sneller dan de spieren, waardoor de botten op een vervelende beklemmende manier tegen elkaar aan worden gedrukt. Met gecontroleerde rek- en strekoefeningen kunnen deze klachten aangepakt worden. 

Ook is de knie soms te ver opzij gedraaid door een verkeerde beweging of een val. In dat geval kunnen de banden en spieren wat opgerekt zijn of kunnen deze schade hebben opgelopen. De fysiotherapeut zal samen met u uitzoeken om welke spieren het gaat en passende oefeningen meegeven om weer op kracht te komen.

Tot slot komen sommige knieklachten ook voort uit een instabiele houding. Wanneer uw knieën bijvoorbeeld erg naar binnen staan, kunnen met de tijd de binnenste kniebanden oprekken. Hierdoor glijden de botten van het boven- en onderbeen niet precies over elkaar wat voor wrijving kan zorgen. In dat geval zal de fysiotherapeut u helpen uw knieën weer recht te krijgen.

Knieklachten Gewrichtspijn

Overige klachten

Ook de enkels en polsen kunnen overbelast, opgerekt of stijf zijn. Hierbij kan een fysiotherapeut helpen door het gewricht weer los te maken, waardoor u uw bewegingsvrijheid weer terugkrijgt. Vervolgens kunt u oefeningen meekrijgen om zo het gewricht weer aan te sterken, zodat het minder snel weer overbelast zal raken en ook minder vatbaar is voor oprekken.

Waarom Fysiotherapie Zeeburg?

Bij Fysiotherapie Zeeburg doen we altijd eerst een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Zo zien we precies waar de klachten vandaan komen en kunnen we ze bij de kern aanpakken. Op die manier komen de klachten niet meer terug en dat vinden wij belangrijk!

U krijgt een behandelplan op maat met persoonlijke oefeningen. Hierbij geeft de fysiotherapeut u informatie en adviezen mee om ervoor te zorgen dat u gezond en prettig kunt blijven bewegen. Mocht u gewrichtsklachten hebben, neem dan vooral contact met ons op en plan een intakegesprek in!

Fysiotherapeut

Taissia
Nijland

BIG-code: 09056842304

Fysiotherapeut

Ivonne
Visser

BIG-code: 19035349604

FYSIOTHERAPEUT

Michael
Singh

BIG-code: 69917477201

Fysiotherapeut

Peggy van
Dorsten

BIG-code: 49006447304

Bronvermelding

[1] Thuisarts.nl. (z.d.). Gewrichtsklachten. https://www.thuisarts.nl/gewrichtsklachten

Benieuwd naar
de mogelijkheden?

×